Antivirus 
En infosida från PBITS IT-service Vetlanda

            

(Mycket att läsa för dig som är intresserad.)

Till att börja med att måste vi slutgiltigt slå fast, det är inte de företag som säljer Antivirusprogram som släpper ut nya virus för att ha jobb. Det är en myt.

Det räcker mer än väl med de riktiga bovarna. Och vilka är då de riktiga bovarna. Det kan variera ganska mycket, allt från de som har för mycket kunskaper, för mycket fritid och för lite etik till de som verkligen är ute efter att skada ett eller flera specifika företag eller organisationer. 

Datavirus är program skapade av människor och inget annat. 

Vad tjänar man då på att skapa dessa mer eller mindre skadliga program. I de allra flesta fall så är svaret, äran.
Inom de kretsar som sysslar med s.k. Hacking, och skriver datavirus är det oftast äran man är ute efter. 
Äran av att ha åstadkommit ett program/virus som slår ut ett eller annat kommersiellt system.
Program/virus som låter användaren ta sig in i låsta system. 
P/v som sprider sig som en gräsbrand över Internet och slår ut de datorservrar som skall hålla trafiken på nätet igång.
P/v som gör att antivirus och brandväggsföretag tvingas arbeta dygnet om för att möta de hot som ständigt dyker upp.
 
Det finns personer i dessa kretsar som har samma status som rockstjärnor.
Även när de sitter i fängelse, vilket flera gör.

Naturligtvis finns det många som vill tjäna pengar på sina kunskaper. Inte minst märks det på de många attackerna som är s.k. RansomWare, dvs virus som låser delar av, eller hela företagets IT system. Attackerna drabbar ofta stora företag eller organisationer som är mycket beroende av fungerande IT. I många fall betalar den drabbade hellre än att få ett långt stopp eller hängas ut av press o media. Har man ett väl utvecklat försvar mot attacker kan man ibland stå emot en attack eller lyckas lösa den utan att betala. Men det är ovanligt. Det är också ovanligt att denna typ av attacker drabbar privatpersoner.


Skydd.
Det finns massvis med programföretag som specialiserar sig på just Antivirusprogram. Nedan hittar du några av dessa. Med en kort information och länk, i namnet, till programmets hemsida.

Panda
Har flera olika program för att skydda dig och ditt företag. Olika nivåer av skydd, kombinationer av antivirus och brandväggsfunktioner. Program på svenska. Mycket bra funktioner och lätthanterligt för den som behöver ett heltäckande skydd och inte vill laborera för mycket eller med flera olika programleverantörer. Kostar.

F-Secure
Program på svenska. Mycket snabba på att uppdatera vid uppdykande virus och hot. Bra hemsida med möjlighet till kontinuerliga varningar över epost. Lämpligt för företaget med intensiva Internetkontakter och som är beroende av att dessa fungerar utan att skadas av nya virus. Höga betyg i tester från t.ex. IDG. Finns även i Telias Säker Surf abonnemang. Kostar.

Bit-defender
Program som du laddar ned direkt från hemsidan. Engelsk version, uppdateringar från samma ställe. Finns inte i butiker. Billig och mycket effektiv lösning för hemmabruk och det lilla företaget. Kräver lite kunskaper av användaren. Högsta betyg från universitetet i Hamburg, som lite då och då gör utvärderingar av just antivirusprogram. Kostar.

AVG, Grisoft, (Gratis för privatbruk, rekommenderas) Svensk version.
Från företaget Grisoft, Finns även som kommersiellt program för företag.

Avira, (Gratis för privatbruk, rekommenderas)
Bäst av gratisalternativen i en stor test genomförd av Råd o Rön.
Engelsk version.

AVAST
Svenskt programvara. Finns gratis för privatbruk. (Kräver registrering och tjatar lite, men är mycket bra.)

ESET, säljer Kaspersky o NOD32 (rekommenderas)
Denna leverantör har Kaspersky och NOD32 på antivirussidan samt Outpost som brandväggsprogram. Båda antivirusprogrammen hamnar kontinuerligt mycket högt eller högst i alla tester som görs.

Microsoft Security Essentials
Microsoft ger sig som vanligt in där de märker att det finns behov. I detta fall har de lanserat ett virusskydd. Enkelt och utan mycket krångel. Inte det skarpaste bladet i lådan, men utför jobbet med att skydda din dator.
Gratis, enkelt och på svenska. Helt OK för privat bruk. Finns med i Windows.

För att bara nämna några av de som vi tycker är bra. En del av dessa har funktioner för att kolla din dator "online" på sina hemsidor, en del släpper kontinuerligt, eller ibland, gratisversioner för privatpersoner.

Vän av ordning anser naturligtvis att det saknas en del, vissa större aktörer. De saknas av den enkla orsaken att jag ovan, som påpekas, bara listar "några av de som jag tycker är bra". Därmed inte sagt att det inte finns fler. Därmed inte sagt att det inte finns fler som är bra. Några kriterier för att hamna på listan här är att programmet gör jobbet och att det inte stjäl för mycket kraft av din dator under tiden. Inte tar för mycket utrymme. Inte är för långsamt. Inte är för dyrt.
En mycket vanlig fråga är om de program som är gratis verkligen kan vara lika bra som de du betalar för? JA. (Det var väl kort och bra?)

Kunskap är makt.....

Den viktigaste åtgärden du kan göra för att skydda dig, ditt företag och era datorer mot datorvirus, förutom att ha ett väl fungerande program, är att sprida kunskap. Se till så att alla inom företaget vet vad datorvirus är, hur de kan smitta ned era datorer, vad ni gör för att skydda er idag. Vilka regler som gäller för hantering av data in och ut ur företaget. Samma sak med er epost.
Hur skyddar ni er mot virus via lösa media, disketter, cd-rom, usb enheter o.s.v.
Vilka säkerhetsrutiner gäller för personalens mobiler och surfplattor. (Lätta att glömma i sammanhanget.)
Se gärna över era säkerhetsrutiner innan olyckan är framme. En virusattack som drabbar företaget kan kosta mycket i såväl tid, frustration som pengar.

 
Naturligtvis kan PBITS hjälpa till med en kurs/föreläsning om dessa frågor. 


PBITS IT-service Vetlanda.
Om du fortfarande känner dig osäker inför hanteringen av ditt företags behov av IT säkerhetslösningar kan jag rekommendera att du låter mig göra en mer djuplodande utvärdering och rekommendera program som lämpar sig för ert skydd.
 
Jag kan naturligtvis åta mig att sköta både grundinstallationen hos er och den kontinuerliga uppdatering o övervakning som behövs för att detta skydd skall vara effektivt.

 

Oavsett vilken väg du väljer för virusskydd så kan jag inte nog poängtera vikten av det. Använder ditt företag datorer i det dagliga arbetet, använder du datorer för bokföring o ekonomi, eller t.o.m. om du "bara" använder datorn för ren korrespondens och enklare sysslor på det lilla företaget, i alla dessa fall och de som inte nämnts här måste du ställa dig bredvid din dator och fråga dig vad du förlorar och vad det kostar den dag du inte kan använda det som finns i den. 

Det finns idag ingenting som tyder på någon nedtrappning av virus, maskar, trojaner och annat smått o gott som våra datorer drabbas av, snarare tvärtom verkar frekvensen och kraften i dessa attacker bara öka. Varje dygn dyker det upp ca 30 st, jo du läste rätt, nya och reviderade varianter av virus, trojaner, maskar o. dyl. (Ökning med ca. 11000/år.)

I den senaste undersökningen som säkerhetsföretaget Sophos gjort visar det sig att fokus just nu har skiftat från att infektera mail till att infektera webbplatser. Därifrån sprider sig sedan viruset vidare till intet ont anande besökare. Ett stort problem? Jo, det får man nog påstå när siffran webbplatser som nämns är 16 000 per dag. Det blir en var 5`e sekund som tidningen TechWorld påpekar i en artikel.

Det finns ingen orsak till att inte skydda dina datorer, med det stora utbud av programvara för alla behov och plånböcker som finns så bör det finnas någon variant som passar även dig och naturligtvis ditt företag.


Att hyra in PBITS, för att se över ditt skydd, utvärdera och installera virusskydd och brandväggar, är väl investerade pengar. 

Kontakta mig för mer information.

 

Upp

 

 


Webmaster/Copyright: PBITS IT-service

Alltid gratis rådgivning via telefon o epost.

Uppdaterad: 2022-03-12